Wyjątkowe okazje, takie jak urodziny czy imieniny, wymagają niezwykłej deserowej oprawy. Tradycyjnie urodzinowemu przyjęciu towarzyszy tort. Jednak coraz częściej zastępuje się go lżejszymi, nieco mniej słodkimi wypiekami. Ciasto urodzinowe może być dokładnie takie, jakie najbardziej lubi świętująca w danym dniu osoba. Może też być właściwe dla danej pory roku, jeżeli wykorzystasz sezonowe dobrodziejstwa. Możliwości jest naprawdę wiele, warto więc pokusić się o samodzielne wykonanie najlepszych i niezawodnych przepisów na pyszne ciasta na urodziny i imieniny. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada, i świętuj na słodko!
Urodzinowy tort kojarzy nam się z puszystym biszkoptem przełożonym słodkim kremem śmietanowym i udekorowanym z zewnątrz maślanym kremem lub masą cukrową. Takie wypieki oczywiście wciąż są w modzie, ale równie często szuka się ciast, które będą wyglądały jak tort, ale jednocześnie będą lżejsze, mniej słodkie i mniej kaloryczne. Na popularności wciąż zyskują torty w stylu naked, czyli bez zewnętrznego tynku i masy cukrowej. Wyglądają one zjawiskowo; symbolizują prostotę i naturalne piękno. Spróbuj przyrządzić taki tort samodzielnie, np. w wersji z rabarbarem. Jedyne, czego potrzebujesz do dekoracji takiego tortu, to owoce, kwiaty, zioła czy po prostu odrobina cukru pudru. Rustykalny wygląd tortu jest równie fantastyczny co jego smak!
Możesz też wypróbować tort bez pieczenia – to wersja dla tych, którzy cenią sobie łatwość i szybkość przyrządzenia ciasta na imprezę urodzinową. Jedną z niezawodnych i ekspresowych w wykonaniu propozycji jest np. tort Oreo. Wygląda świetnie i tak samo smakuje, a z płonącymi świeczkami urodzinowymi prezentuje się jeszcze lepiej!
Ciasto na urodziny lub imieniny, które zawsze będzie dobrym wyborem, to oczywiście sernik. Jego smak znamy wszyscy, ale warto poszukać również mniej oczywistych wydań tego deseru. Jeśli urodziny lub imieniny obchodzisz w okresie wiosenno-letnim, na pewno sprawdzi się sernik na zimno. Ten deser o delikatnym, kremowym smaku w towarzystwie sezonowych owoców lub galaretek będzie pysznym i orzeźwiającym urodzinowym daniem.
Jeśli świętujesz urodziny lub imieniny jesienią lub zimą, postaw na sernik pieczony, ale z niecodziennym akcentem smakowym, który zachwyci Twoich gości. Możesz wypróbować np. sernik z białą czekoladą i kajmakiem. Jego zachwycający, złocistokarmelowy kolor i słodki smak uprzyjemnią każdą urodzinową lub imieninową zabawę. Aby dopełnić to niestandardowe wydanie sernika, ozdób ciasto popcornem. Doda on każdemu kęsowi wspaniałej chrupkości i delikatnego słonego posmaku.
Jeśli swoje święto obchodzisz w większym gronie, przygotuj ciasto urodzinowe, którym łatwo podzielisz się z innymi. Najlepiej przyrządzić je w prostokątnej formie, dzięki czemu bez problemu je pokroisz i poczęstujesz nim swoich gości. Takie ciasto możesz też zabrać do pracy, gdzie będziesz świętować dzień urodzin lub imienin. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się np. ciasto jogurtowe z figami. Jego kruchy spód przełamuje delikatność jasnego, lekkiego kremu.
Wersja na zimno idealnego ciasta urodzinowego do dzielenia się z innymi to np. ciasto Rafaello. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające, idealnie komponuje się z filiżanką ciepłej kawy lub czekolady.
Urodziny lub imieniny to świetna okazja do pieczenia – możesz wtedy zachwycić swoich domowników lub gości tortem czy tradycyjnym sernikiem. Ale możesz też pokusić się o wypróbowanie przeróżnych wariacji na temat tych ciast, zarówno jeżeli chodzi o formę ich podania, jak i wersje smakowe. Próbuj, eksperymentuj, piecz i baw się dobrze – w końcu urodziny i imieniny ma się tylko raz do roku!
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się