Zielone babeczki

Zielone babeczki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Karnawał, Pikniki i grille, Wielkanoc

Jak przemycić w słodkościach trochę dobroczynnego szpinaku, a ze zwykłych babeczek wyczarować babeczki Shrek, którym nie oprze się żadne dziecko? Sprawdź przepisz na przepyszne zielone babeczki z sezonowymi owocami

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

Krem:

  • 2 opakowania serka typu philiadefia (400 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 cytryna

Do dekoracji:

  • sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE

1.

Szpinak miksujemy na gładką masę, jajka ubijamy z cukrami do momentu uzyskania puszystej konsystencji.

2.

Następnie dodajemy olej, zmiksowany szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.

3.

Ciasto przekładamy do papilotek na 3/4 wysokości, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na ok. 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

4.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy serki, wszystko miksujemy do połączenia. Do kremu dodajemy cukier, sok i skórkę otartą z cytryny.

Krok  5
5.

Wierzchy babeczek odrywamy, nakładamy krem na każdą babeczkę, następnie kruszymy na krem zielone ciasto z babeczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski