Z Cukrem Królewskim nic się nie marnuje. Mamy na to prosty przepis. Zajrzyj do lodówki, puść wodze fantazji i piecz pyszne ciasta, wykorzystując składniki, które masz pod ręką.

Nadmiar owoców, stare pieczywo, ziemniaki z wczorajszego obiadu? Niczego nie wyrzucaj. Przerabiaj produkty drugiej świeżości na wyborne desery. Nadaj im drugie, słodkie życie.

A jeśli masz czegoś za dużo, to podziel się tym dobrem z innymi. To najprostszy przepis na szczęście.

Wiesz, że Polacy wyrzucają
9 mln ton jedzenia rocznie?

Pieczywo, owoce i warzywa to najczęściej wyrzucane produkty w naszych domach. Nie wpędzaj się w poczucie winy. Wystarczy Ci Cukier Królewski i prosty przepis, aby z resztek lub szybko psujących się produktów przygotować pyszny deser.

łyżki

Poznaj nasze przepisy less waste:

Wiesz, że Cukier Królewski nie ma daty przydatności?
Jest naturalnym konserwantem i sprawia, że także potrawy w naszej kuchni dłużej zachowują świeżość. Co więcej, cukier kocha owoce i dzięki niemu możemy cieszyć się ich smakiem nawet zimą.

ODKRYJ SŁODKOŚCI NA INSTAGRAMIE!

Zapraszamy Was na Instagram Live z Olą Tatką w czwartek, 19 maja o 18:30. Przygotujcie razem z nami przepyszne deserki z dodatkiem Cukru Królewskiego! Nie może Was zabraknąć 😊

ODKRYJ SŁODKOŚCI NA INSTAGRAMIE!

Podziel się

Każdy deser smakuje lepiej, jeśli się nim podzielisz. Podaruj bliskim radość, ugość znajomych, zrób komuś słodką niespodziankę. A jeśli masz tego dobra za dużo, to pomyśl o innych i podaj dalej. Zawsze się znajdzie ktoś, komu możesz sprawić przyjemność. Zapukaj do sąsiada, zanieś nadmiar ciasta do pracy lub przekaż jadłodajniom wspierającym bezdomnych. Podziel się!

Jest wiele sposobów na niemarnowanie jedzenia. Powodzenia!

PLANUJ

Zrób listę, zanim wyruszysz do sklepu i zaplanuj, czego dokładnie potrzebujesz na najbliższe dni. Nie rób zakupów, kiedy jesteś głodny. Sprawdzaj daty przydatności, wybieraj mniejsze opakowania i zastanów się, które produkty najczęściej marnują się w Twoim domu.

PORZĄDKUJ

Utrzymuj porządek w kuchni i lodówce. Sortuj produkty według rodzaju i daty przydatności do spożycia. Ułóż w lodówce na linii wzroku otwarte opakowania i produkty, które szybko się psują. Dzięki temu nie zapomnisz o nich.

PRZECHOWUJ

Zadbaj o świeżość produktów dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Korzystaj ze specjalnych pojemników na żywność, pieczywo pakuj w materiałowe woreczki, a do lodówki pakuj tylko produkty, które tego potrzebują. Pamiętaj, że cukier to naturalny konserwant i zasypując nim nadmiar owoców, wydłużasz ich przydatność do spożycia.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!