Konkurs #ŚwiętazKrólewskim

W kuchni Cukru Królewskiego nie marnujemy jedzenia podczas świąt! Do tego samego zachęcamy również Was w konkursie na Instagramie. Weźcie udział i wygrajcie jedno z 12 miejsc na warsztaty kulinarne z ekspertkami: Moniką, Sylwią i Olą!🤍

Konkurs #ŚwiętazKrólewskim

Z Cukrem Królewskim nic się nie marnuje. Mamy na to prosty przepis. Zajrzyj do lodówki, puść wodze fantazji i piecz pyszne ciasta, wykorzystując składniki, które masz pod ręką.

Nadmiar owoców, stare pieczywo, ziemniaki z wczorajszego obiadu? Niczego nie wyrzucaj. Przerabiaj produkty drugiej świeżości na wyborne desery. Nadaj im drugie, słodkie życie.

A jeśli masz czegoś za dużo, to podziel się tym dobrem z innymi. To najprostszy przepis na szczęście.

Wiesz, że Polacy wyrzucają
9 mln ton jedzenia rocznie?

Pieczywo, owoce i warzywa to najczęściej wyrzucane produkty w naszych domach. Nie wpędzaj się w poczucie winy. Wystarczy Ci Cukier Królewski i prosty przepis, aby z resztek lub szybko psujących się produktów przygotować pyszny deser.

łyżki

Poznaj nasze przepisy less waste:

Wiesz, że Cukier Królewski nie ma daty przydatności?
Jest naturalnym konserwantem i sprawia, że także potrawy w naszej kuchni dłużej zachowują świeżość. Co więcej, cukier kocha owoce i dzięki niemu możemy cieszyć się ich smakiem nawet zimą.

Podziel się

Każdy deser smakuje lepiej, jeśli się nim podzielisz. Podaruj bliskim radość, ugość znajomych, zrób komuś słodką niespodziankę. A jeśli masz tego dobra za dużo, to pomyśl o innych i podaj dalej. Zawsze się znajdzie ktoś, komu możesz sprawić przyjemność. Zapukaj do sąsiada, zanieś nadmiar ciasta do pracy lub przekaż jadłodajniom wspierającym bezdomnych. Podziel się!

Jest wiele sposobów na niemarnowanie jedzenia. Powodzenia!

PLANUJ

Zrób listę, zanim wyruszysz do sklepu i zaplanuj, czego dokładnie potrzebujesz na najbliższe dni. Nie rób zakupów, kiedy jesteś głodny. Sprawdzaj daty przydatności, wybieraj mniejsze opakowania i zastanów się, które produkty najczęściej marnują się w Twoim domu.

PORZĄDKUJ

Utrzymuj porządek w kuchni i lodówce. Sortuj produkty według rodzaju i daty przydatności do spożycia. Ułóż w lodówce na linii wzroku otwarte opakowania i produkty, które szybko się psują. Dzięki temu nie zapomnisz o nich.

PRZECHOWUJ

Zadbaj o świeżość produktów dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Korzystaj ze specjalnych pojemników na żywność, pieczywo pakuj w materiałowe woreczki, a do lodówki pakuj tylko produkty, które tego potrzebują. Pamiętaj, że cukier to naturalny konserwant i zasypując nim nadmiar owoców, wydłużasz ich przydatność do spożycia.

Dzielimy się wiedzą

Szukasz inspiracji? Zobacz nasze pomysły
na niemarnowanie i podziel się nimi z innymi.

Jak wydłużyćżycie owoców i warzyw?

#BLISKOnatury

Jak wydłużyćżycie owoców i warzyw?

Zamknij poradę

Myj przed spożyciem

Nie myj owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki. Wilgoć sprzyja tworzeniu się pleśni, przez co żywność szybko ulegnie zepsuciu.

Owiń zieleninę ręcznikiem

Owiń sałatę i zioła ręcznikiem papierowym, który wchłonie wilgoć i zapobiegnie gniciu zieleniny. To samo możesz zrobić z brzoskwiniami i truskawkami. Nie zostawiaj owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach.

Przechowuj poza lodówką

Nie wszystkie produkty lubią chłód lodówki. Banany, ogórki, pomidory czy bakłażany przechowuj z dala od chłodziarki. Najlepiej trzymać je w pojemniku w suchym, przyciemnionym miejscu.

Zamknij poradę#BLISKOnatury

Lizakiz obierek jabłek

#BLISKOnatury

Lizakiz obierek jabłek

Zamknij poradę

Składniki:

  • Obierki z 2,5 kg jabłek
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru z buraków cukrowych

Przygotowanie:

  • Zalać obierki wodą, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  • Gotować, aż obierki zmiękną.
  • Odcedzić powstały napój, używając gazy, tak by wycisnąć jak najwięcej soku.
  • Do uzyskanego soku dodać 1 kg Cukru Królewskiego, zagotować, aż cukier się rozpuści.
  • Gotować, aż uzyskamy ciągnącą konsystencję. Masę krótko przestudzić, a następnie uformować lizaki i włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
  • I gotowe!
Zamknij poradę#BLISKOnatury

5 koktajliw duchu less waste

@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

5 koktajliw duchu less waste

Zamknij poradę

Wykorzystaj łodygi ziół

  • 1 mocno dojrzały banan
  • garść łodyg natki pietruszki
  • małe jabłko
  • 1 szklanka wody

Zmiksuj liście rzodkiewki

  • garść liści rzodkiewki
  • banan
  • jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka wody

Dodaj liście buraka

  • garść liści buraka
  • 1 mały surowy burak
  • duże jabłko
  • plaster imbiru
  • 1 szklanka wody

Zmiksuj natkę marchewki

  • garść natki marchewki
  • gruszka
  • szklanka truskawek
  • 1 szklanka wody

Nie wyrzucaj skórki kalarepy

  • 1 kalarepa ze skórką
  • 1 dojrzały banan
  • kilka listków mięty
  • 1 szklanka wody
Zamknij poradę@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Letniedomowe przetwory

@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Letniedomowe przetwory

Zamknij poradę

Konfitura gruszkowa

z cynamonem i imbirem

  • ½ kg gruszek
  • 200 g cukru
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę 1×1 cm. Cukier oraz cynamon dodaj do owoców i dokładnie wymieszaj. Odstaw je na 4-5 godzin, po tym czasie przełóż do garnka, wlej wodę i dodaj pokrojony drobno imbir.

Gotuj na niewielkim ogniu do momentu kiedy gruszki zmiękną i syrop lekko zredukuje. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

Konfitura morelowa

z tymiankiem

  • ½ kg moreli bez pestek
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie

Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wodę zagotuj z cukrem, kiedy się rozpuści, dodaj gałązki tymianku. Następnie dodaj pokrojone morele

i smaż je w syropie na najmniejszym ogniu.

Gotuj około 30-40 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby owoce się nie przypaliły. Kiedy konfitura będzie gotowa wyjmij gałązki tymianku, przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

Kompot agrestowy

z miętą

  • 400 g owoców agrestu
  • 50 g cukru
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 700 ml wody

Przygotowanie

Oczyść owoce z szypułek i dokładnie wymyj. Delikatnie je ponakłuwaj, dzięki temu zmiękną, ale nie rozpadną się całkiem w kompocie.

Agrest włóż do słoika (1,5 l), następnie zasyp cukrem, zamknij słoik. Potrząśnij nim kilka razy

i odstaw na 2-3 godziny. Następnie zagotuj wodę dodaj do niej sok z cytryny. Odczekaj kilka minut po zagotowaniu i gorąca wodą zalej owoce. Dodaj miętę i zakręć słoik. Kompot będzie gotowy po przestudzeniu.

Zamknij poradę@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Jak wykorzystaćobierki z warzyw

@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Jak wykorzystaćobierki z warzyw

Zamknij poradę

Kompot z obierek

Z obierek po jabłkach i gruszkach możesz zrobić kompot. Wystarczy, że do wody dodasz resztki owoców oraz cukier. Napój będzie smakować, jak ten, którym jest przygotowywany w całości z jabłek i gruszek.

Bulion z obierek

Jeśli dobrze wyszorujesz warzywa korzeniowe, obierki możesz użyć do przygotowania bulionu. Wykorzystaj obierki z marchewki, pietruszki, selera, zieloną część pora i łodygi brokuła. Możesz zbierać je w zamrażarce i kiedy uzbiera się 1-1,5 litrowy pojemnik, możesz przygotować bulion z resztek. Będzie dobrą bazą zup czy risotto.

Ocet z ogryzków

Mało kto je ogryzki. Możesz zrobić z nich domowy ocet! W tym celu zgromadź je w lodówce, kiedy zbierzesz ich więcej, przełóż do słoika i zalej wodą z cukrem (około 2-3 łyżki na litr wody letniej). Słoik przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce. Codziennie mieszaj i pilnuj, żeby ogryzki nie wypływały ponad powierzchnię wody. Możesz je obciążyć np. spodeczkiem.

Odżywka do kwiatów z bananów

Dwie skórki z bananów zalej ostudzoną przegotowaną wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Codziennie mieszaj. Po dwóch tygodniach odcedź skórki, a wodę bananową rozcieńcz w proporcji 1:1. Podlewaj nią kwiaty, szczególnie kwitnące. Zawarty w nawozie potas i fosfor jest szczególnie dobrze przyswajalny przez system korzeniowy roślin.

Płyn do czyszczenia ze skórek z cytryny

Skórki z kilku cytryn zalej octem, około 0,5 l. Odstaw słoik na 2 tygodnie. Po tym czasie wyciągnij skórki z cytryny, a ocet rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1. Przelej do butelki ze spryskiwaczem. To uniwersalny płyn do czyszczenia. Sprawdzi się w łazience i kuchni.

Zamknij poradę@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Co zrobićze zwarzonych kremem

#BLISKOnatury

Co zrobićze zwarzonych kremem

Zamknij poradę

Masło pomoże

Uratuj krem domowym sposobem. Rozpuść 1/4 kostki masła, ale nie doprowadzaj go do gotowania. Następnie cieniutką stróżką wlewaj powoli masło do kremu, jednocześnie miksując. Krem po kilku chwilach powinien się połączyć na aksamitną masę.

Kąpiel wodna

Zwarzoną masę przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie połóż naczynie na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj krem, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Do całości kremu można dodać także rozpuszczoną żelatynę. (1 łyżkę żelatyny na 3/4 szklanki gorącej wody). Włożyć do lodówki do zastygnięcia i gotowe!

Nie wyrzucaj kremu

Bądź less waste — nie wyrzucaj kremu, nawet jeśli nie będziesz w stanie go uratować. Pomimo utraty aksamitności i wartości wizualnej, krem nadal jest dobry do spożycia!

Zamknij poradę#BLISKOnatury

3 zupyz resztek warzyw

@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

3 zupyz resztek warzyw

Zamknij poradę

1) Bulion z resztek warzyw 

Składniki

  • obierki warzyw: marchewek, pietruszek, selera
    zielone części z 2 porów
  • łupiny z cebuli
  • łodyga z brokuła
  • zielone liście kalafiora
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 5 szt. kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na łyżce oliwy podsmaż przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy uwolnią aromat, dodaj do nich obierki warzyw i zalej 1 litrem wody. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę. Po przestudzeniu odcedź i przelej bulion do słoika. Jeśli nie potrzebujesz go od razu, możesz zamrozić mniejsze porcje.

2) Minestrone

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Umyj i pokrój warzywa w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę, marchew i selery, dopraw do smaku. Gotuj około 20 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodaj czosnek, oregano, tymianek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, liście laurowe i bulion. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu. Poczekaj aż zupa się zagotuje. Na koniec dodaj fasolę i dopraw do smaku.

3) Zupa z wykorzystaniem resztek ziół

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • łodygi ziół pietruszki, szczypiorku, koperku, kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Na łyżce oliwy podsmaż cebule z liściem laurowym i jałowcem. Kiedy cebula się zeszkli wyjmij zioła. Dodaj pokrojone ziemniaki i zalej je 600 ml wody. Do miękkich ziemniaków dodaj zioła, jakie masz i gotuj jeszcze 4-5 minut. Na koniec zblenduj zupę. I gotowe!

Zamknij poradę@EKOCENTRYCZKA
• RADZI•

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!