Odwrócony chlebek bananowy

Odwrócony chlebek bananowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Chlebek bananowy to idealny pomysł na zużycie bardzo mocno dojrzałych bananów. Na pierwszy rzut oka takie owoce z ciemną skórką nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale do chlebka są wprost idealne. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Gdy dodamy do nich nieco czekolady i orzechów otrzymamy przepyszne połączenie smaków w prostym cieście.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Odwrócony chlebek bananowy

  • 5 bardzo dojrzałych bananów + 2 mniej dojrzałe do dekoracji
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła roztopionego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski + około 2 łyżki do dekoracji
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

5 bananów rozgnieść widelcem.

Krok  2
2.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Do bananów dodać jajka, wymieszać widelcem. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do miski z mąką dodać banany, wlać roztopione i ostudzone masło, wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać orzechy i czekoladowe łezki/czekoladę. Wymieszać.

Krok  3
3.

Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami. Posypać dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na talerzyk odwracając je “do góry nogami”. Można dodatkowo udekorować wierzch cząstkami orzechów.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!