Blogerka poleca
Babeczki cytrynowe
Urocze mini babeczki o orzeźwiającym, cytrynowym smaku w białej, lukrowej koronie - w sam raz na podwieczorek lub słodki lunch, do kawy lub herbaty, dla tych małych i tych większych. Sprawdzą się idealnie w każdym przypadku.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru białego Cukier Królewski
- 170 ml oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
- 150 cukru pudru Cukier Królewski
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie
1
krok
Jajka i cukier biały ubijamy aż masa stanie się jasna, puszysta i podwoi swoją objętość. Wówczas dolewamy do niej stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy łopatką.

2
krok
Przygotowaną masę wykładamy do foremek na babeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekamy około 40 minut (do "suchego patyczka").

3
krok
Cukier puder mieszamy z jogurtem naturalnym.

4
krok
Gotowym lukrem polewamy babeczki, wierzch posypujemy skórką startą z cytryny.

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru białego Cukier Królewski
- 170 ml oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
- 150 cukru pudru Cukier Królewski
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Smacznego !
Kurki w zalewie
Markizy z amaretto i pomarańczą
Krówki łaciate
Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi