Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Dla dzieci Podwieczorek Ciasto Cukier puder Cytryna Mąka

Blogerka poleca

Babeczki cytrynowe

Urocze mini babeczki o orzeźwiającym, cytrynowym smaku w białej, lukrowej koronie - w sam raz na podwieczorek lub słodki lunch, do kawy lub herbaty, dla tych małych i tych większych. Sprawdzą się idealnie w każdym przypadku.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Dla dzieci Podwieczorek Ciasto Cukier puder Cytryna Mąka

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 170 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
  • 150 cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie

1

krok

Jajka i cukier biały ubijamy aż masa stanie się jasna, puszysta i podwoi swoją objętość. Wówczas dolewamy do niej stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy łopatką.

2

krok

Przygotowaną masę wykładamy do foremek na babeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekamy około 40 minut (do "suchego patyczka").

3

krok

Cukier puder mieszamy z jogurtem naturalnym.

4

krok

Gotowym lukrem polewamy babeczki, wierzch posypujemy skórką startą z cytryny.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 170 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
  • 150 cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Kurki w zalewie

Wegański mazurek

Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką

Szarlotkowe babeczki pod bezą