Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Urocze mini babeczki o orzeźwiającym, cytrynowym smaku w białej, lukrowej koronie – w sam raz na podwieczorek lub słodki lunch, do kawy lub herbaty, dla tych małych i tych większych. Sprawdzą się idealnie w każdym przypadku.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 170 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
  • 150 cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Jajka i cukier biały ubijamy aż masa stanie się jasna, puszysta i podwoi swoją objętość. Wówczas dolewamy do niej stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy łopatką.

0.
Krok  3
3.

Cukier puder mieszamy z jogurtem naturalnym.

Krok  4
4.

Gotowym lukrem polewamy babeczki, wierzch posypujemy skórką startą z cytryny.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!