Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Jajko Cytryna Deser Podwieczorek Na słodko Dla dzieci Urodziny Piknik

Blogerka poleca

Jogurtowe deserki z truskawkami i kiwi

Nareszcie doczekaliśmy się wiosny, a nawet typowo letnich temperatur! Przy takiej pogodzie grzechem jest nie wybrać się na majówkowy piknik. Proponujemy Wam zatem lekki, owocowy deser, który można bezpiecznie zamknąć w słoiczkach i zabrać ze sobą na wycieczkę. Jeśli użyjecie gotowych bez, jego przygotowanie nie zajmie Wam nawet 15 minut. Warto jednak upiec własne, o wyczuwalnej, cytrynowej nucie – na pewno nie pożałujecie!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Cukier puder Jajko Cytryna Deser Podwieczorek Na słodko Dla dzieci Urodziny Piknik

Składniki

Bezy (ok. 25 szt.):

  • 120g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Deserki (4 porcje w naczynkach o pojemności 300ml):

  • 26g (2 łyżki) cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 80g ciastek zbożowych
  • 650g jogurtu greckiego
  • 200g truskawek
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

1

krok

Rozgrzewamy piekarnik do 110°C, włączamy funkcję termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy sok z cytryny i nadal miksujemy na najwyższej mocy miksera. Stopniowo, po łyżeczce, dodajemy cukier puder nie przerywając mieszania. Kiedy masa stanie się bardzo gęsta i sztywna, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier zachowując niewielkie dostępy. Bezy będą piekły się przez godzinę, studzimy je w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

2

krok

Ciasteczka drobno kruszymy, powstały piasek dzielimy równo między słoiczki, dociskamy do dna wąską szklanką.

3

krok

W miskach rozdrabniamy blenderem osobno kiwi i truskawki, do każdej porcji owoców dodajemy po łyżce cukru i soku z limonki.

4

krok

Do każdego słoiczka nakładamy kolejno: 3 łyżki jogurtu, rozkruszoną bezę, mus z kiwi, 3 łyżki jogurtu z rozkruszoną bezą, mus

Składniki

Bezy (ok. 25 szt.):

  • 120g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Deserki (4 porcje w naczynkach o pojemności 300ml):

  • 26g (2 łyżki) cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 80g ciastek zbożowych
  • 650g jogurtu greckiego
  • 200g truskawek
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki soku z limonki

Smacznego !

Opublikowano 09.03.2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Czekoladki z syropem brzoskwiniowo-imbirowym

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki