Cukier to produkt pochodzący w 100% z natury. Smagany deszczem, muskany słońcem. Chcesz się dowiedzieć, jak powstaje? Zapraszamy na nasze pola, w podróż do naszych słodkich korzeni.

SIEW

Wszystko zaczyna się od małego nasionka w kolorowym kubraczku. Pod tą kolorową okrywą są zarodki małych roślin i substancje zabezpieczające je przed chorobami i szkodnikami. Na przełomie marca i kwietnia warunki pogodowe są już na tyle stabilne, że możemy przystąpić do siewu buraków. Tutaj nie ma przypadku. Siejąc, musimy wszystko dokładnie zaplanować – nawet to, jak będzie się poruszał kombajn w czasie jesiennych zbiorów!

SIEW

WSCHODY

W maju z nasion wyrastają korzonki i liście. Liście „wyłapują” promienie słoneczne i karmią wartościowy korzeń. Wiesz, że korzeń buraka przyrasta ok. 1 cm dziennie, a tuż przed zbiorem sięga nawet 1,5 metra w głąb ziemi?

WSCHODY

UPRAWA

Buraki dojrzewają około 6 miesięcy. Uprawa jest bardzo wymagająca a rolnik musi cały czas reagować na to, co się dzieje na polu. Dzięki badaniom i nowym technologiom osiągamy coraz lepsze efekty. Na początku XIX wieku z hektara można było zebrać 6 ton korzeni o zawartości 4-6% cukru. Dziś plony wynoszą około 70 ton z hektara, a zawartość cukru wzrosła do 17-18%!

UPRAWA

KWITNĄCE POLA

Nasze pola obsiewamy mieszankami kwiatów, żeby zadbać o naturalną równowagę środowiska. Kolorowe obrzeża pól uprawnych, kwitną od czerwca do późnego lata. Są domem dla pożytecznych owadów i schronieniem dla ptaków, które pomagają nam zwalczać szkodniki i żywią się nasionami chwastów. Kwitnące pola mają jeszcze jedną zaletę - po sezonie użyźnią glebę, dzięki czemu rolnicy mogą stosować mniej nawozów!

KWITNĄCE POLA

ZBIÓR

Zbiory rozpoczynają się późną jesienią. W sprzyjających warunkach nasze buraki pozostają na polu nawet do świąt, bo każdy dodatkowy dzień spędzony w ziemi to cenne przyrosty masy i cukru. Wszystko zależy od słońca, wody i temperatury.
Najlepszą możliwą metodą zbioru buraków są nowoczesne kombajny. Przyspieszają prace, minimalizują straty oraz wstępnie oczyszczają korzenie z ziemi. Korzenie buraków są składowane w pryzmach umiejscowionych na styku pól z drogami i czekają na załadunek, doczyszczanie i transport do cukrowni. Liście pozostają na polach, są świetnym materiałem do użyźnienia gleby.

ZBIÓR

PRZERÓB BURAKÓW / PRODUKCJA CUKRU

Kampania cukrownicza, czyli proces przemiany buraków w cukier rusza na początku września i trwa do lutego. Dostarczone buraki są dokładnie myte i krojone na małe kawałki. Z krajanki uzyskuje się surowy sok, który w kolejnych etapach produkcji zostaje przefiltrowany, oczyszczony, zagęszczony i poddany krystalizacji. Na przełomie roku nasze magazyny wypełniają się czerwonymi torebkami Cukru Królewskiego. Do zobaczenia w kuchni!

PRZERÓB BURAKÓW/PRODUKCJA CUKRU

Zobacz filmy

LIVE z Olą Tatką 21 X Tiramisu Dyniowe

Zarezerwuj sobie jesienny wieczór i dołącz do nas.

Nasza ambasadorka Ola Tatka pokaże Ci jak prosto i szybko wyczarować rewelacyjne tiramisu z dyni. Widzimy się 21 października o godzinie 18:30.

Listę składników znajdziesz na naszym Instagramie.

Do zobaczenia!

LIVE z Olą Tatką 21 X Tiramisu Dyniowe

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!