Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami

Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Wrzesień to wymarzony czas na tarty i kruche ciasta pełne owocowych nadzień: jabłek, śliwek czy nektarynek. My postawiliśmy na kruche galette: łatwy w przygotowaniu smakołyk, nadziany kremowym budyniem i słodkimi, soczystymi nektarynkami. Idealny na jesienne wieczory.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 120 g kremowego serka śmietankowego
  • 45 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 ml mleka
  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 10 g mąki pszennej
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g wiórków kokosowych

Dodatki:

  • około 5-6 dojrzałych nektarynek
  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 żółtko
  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Na blat wysypujemy obydwa rodzaje mąki. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder, a następnie masło, które siekamy nożem na drobną kostkę. Następnie dodajemy jajko i żółtko oraz serek i szybko zagniatamy kruche ciasto. Spłaszczamy je na placek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

Krok  2
2.

Pół szklanki mleka odlewamy, wsypujemy do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy do rozpuszczenia mąk. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć stopniowo wlewamy do niego mleko wymieszane z mąkami i gotujemy cały czas mieszając około 3-4 minuty (masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu). Wówczas zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Krok  3
3.

Nektarynki myjemy, przepoławiamy i usuwamy z nich pestkę. Następnie kroimy w dość cienkie plasterki. Przekładamy je na talerz i posypujemy 4 łyżkami cukru trzcinowego.

Krok  4
4.

Schłodzone ciasto wałkujemy na duży placek grubości około 0,5 cm. Na jego środek wykładamy masę z wiórkami kokosowymi, a następnie układamy plasterki nektarynek.

Krok  5
5.

Brzegi ciasta zakładamy do środka na nadzienie. Smarujemy je żółtkiem, a następnie posypujemy pozostałym cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy około 30 minut.

Krok  6
6.

Po wyjęciu z piekarnika galette dekorujemy cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!