Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Nie ma to jak puszyste, jeszcze ciepłe, domowe, drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jagodami ze słodką kruszonką na wierzchu. Klasyka, która chyba nigdy się nie znudzi. Do tego ulubiona herbata lub kubek ciepłego mleka i pyszny, letni podwieczorek mamy zapewniony.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g mleka
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 80 g masła
  • 60 g gęstego jogurtu
  • 3 jajka
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania jagodzianek

Nadzienie

  • Około 500 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 80 g maki krupczatki
  • 80 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, wymieszać. Jajka zmiksować z białym cukrem, następnie dodać do mąki wraz z ciepłym mlekiem i jogurtem, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Krok  2
2.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozgnieść między palcami tak, aby powstały okruchy. Wstawić kruszonkę do lodówki.

Krok  3
3.

Jagody wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, nadziewać je jagodami, formować bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 190°C przez około 25 minut.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!