Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci Mąka Masło Urodziny Mleko Cukier puder

Blogerka poleca

Jagodzianki

Nie ma to jak puszyste, jeszcze ciepłe, domowe, drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jagodami ze słodką kruszonką na wierzchu. Klasyka, która chyba nigdy się nie znudzi. Do tego ulubiona herbata lub kubek ciepłego mleka i pyszny, letni podwieczorek mamy zapewniony.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci Mąka Masło Urodziny Mleko Cukier puder

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g mleka
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 80 g masła
  • 60 g gęstego jogurtu
  • 3 jajka
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania jagodzianek

Nadzienie

  • Około 500 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 80 g maki krupczatki
  • 80 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, wymieszać. Jajka zmiksować z białym cukrem, następnie dodać do mąki wraz z ciepłym mlekiem i jogurtem, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

2

krok

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozgnieść między palcami tak, aby powstały okruchy. Wstawić kruszonkę do lodówki.

3

krok

Jagody wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, nadziewać je jagodami, formować bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 190°C przez około 25 minut.

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g mleka
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 80 g masła
  • 60 g gęstego jogurtu
  • 3 jajka
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania jagodzianek

Nadzienie

  • Około 500 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 80 g maki krupczatki
  • 80 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski

Smacznego !

Opublikowano 20.05.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Warstwowy torcik z rabarbarem

Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Markizy z amaretto i pomarańczą