Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Dżem bananowy ma tą wielką zaletę, że możemy przygotować go o każdej porze roku i z różnymi dodatkami. Wykorzystując owoce sezonowe można zrobić dżem z malinami lub borówkami, a chcąc otrzymać bardziej egzotyczną wersję dodajcie pomarańcze, ananasa lub orzech kokosowy. Na pewno zaskoczycie też swoją Rodzinkę łącząc go z gorzką czekoladą. Dżem bananowy jest pyszny z cynamonowymi tostami francuskimi lub pancakes na maślance z borówkami amerykańskimi.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na dżem bananowy:

  • 6 bananów
  • 300ml soku pomarańczowego
  • 150ml wody
  • 25ml soku z cytryny
  • 50g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Składniki na pancakes:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski (40g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem wlewamy sok pomarańczowy, wodę, sok z cytryny oraz cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści. Banany obieramy, usuwamy czubki, a resztę kroimy na plasterki. Następnie owoce przekładamy do garnka i mieszamy by nie ściemniały. Dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając by owoce nie przywarły do dna. Po ok. 15 minutach gotowania dżem miksujemy blenderem i dodajemy skórkę kandyzowaną. Uwaga by dżem nie wyszedł za gęsty/lepki, jeśli będzie dodajemy więcej płynu (soku z pomarańczy lub wody). Gorący przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików starając się usunąć jak największą ilość powietrza z naczynek. Pasteryzujemy.

Krok  2
2.

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać widelcem maślankę, mleko i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Na końcu dodać roztopione masło i 3/4 borówek. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. Każdy naleśnik posypać kilkoma odłożonymi wcześniej borówkami. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu.

Instagram

@cukierkrolewski