Ciasteczka czekoladowe z krówkami

Ciasteczka czekoladowe z krówkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Pytacie czasem domowników, czy mają ochotę na coś słodkiego, a zamiast jasnej odpowiedzi spada na Was lawina pomysłów? Każdy lubi coś innego, ale nikt nigdy nie pogardzi… ciastkami! Szczególnie, jeśli wyglądają tak intrygująco jak te pękające w trakcie pieczenia czekoladowe ciasteczka. Kruche na zewnątrz, miękkie w środku – po prostu pyszne. Poproście o pomoc najmłodszych, wprawione w operowaniu plasteliną rączki na pewno bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem śnieżnobiałych kulek. A zaskoczenie na twarzach dzieciaków, kiedy wyjmiecie z piekarnika coś zgoła innego, niż do niego włożyliście? Bezcenne!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 40 ciastek:

  • 220g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 150g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80ml mleka 3,2%

Dodatkowo:

  • 10 krówek
  • cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą ustawiamy odporną na działanie wysokich temperatur miseczkę tak, by jej dno nie stykało się w powierzchnią wody. Czekoladę łamiemy na drobne fragmenty, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Sypkie składniki – mąkę, kakao, proszek i sól – przesiewamy do jednego naczynia. Pokrojone masło ubijamy z cukrem trzcinowym, wbijamy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i płynną czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy w porcjach na zmianę sypkie składniki i mleko. Gotowe ciasto dzielimy na 3-4 porcje, każdą zawijamy w folię spożywczą, a powstały pakiecik spłaszczamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Na ostatnie pół godziny masę przekładamy do zamrażalnika.

Krok  2
2.

Każdą krówkę kroimy na cztery części. Z zamrażalnika wyjmujemy pierwszą porcję ciasta, toczymy z niej kulki o średnicy około 4cm. Każdą kulkę spłaszczamy, umieszczamy na niej kawałek krówki, dokładnie zalepiamy i jeszcze raz formujemy poprzedni kształt. Obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka możemy jeszcze wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut – najładniej popękają te, które trafią do piekarnika jeszcze chłodne, również cukier puder pozostanie dzięki temu bielszy. Warto po przygotowaniu kilku kulek opłukać i osuszyć dłonie – ciasto pod wpływem ciepła rąk staje się dość kleiste.

Krok  3
3.

Ciastka pieczemy przez 20 minut ułożone w kilkucentymetrowych odstępach na papierze do pieczenia, w temperaturze 175°C.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!