Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Przyjęcie Ciasto Cukier puder Mąka Masło Jajko

Blogerka poleca

Wielkanocny mazurek

Prosty w wykonaniu i dokonały w smaku. Taki jest Wielkanocny mazurek. Cieszy oczy i brzuchy i nigdy… nigdy nie zostaje na drugi dzień. Wypróbuj nasz świąteczny przepis!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Przyjęcie Ciasto Cukier puder Mąka Masło Jajko

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła startego na tarce na grube wiórki
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • szczypta soli

Masa

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie

1

krok

Z podanych składników na ciasto szybko i sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 h. Po tym czasie z ciasta formujemy kształt pisanki na tacy z papierem do pieczenia. Zostawiamy kawałek masy, z której uformujemy potem brzeg np. jako warkoczyk lub kuleczki.

2

krok

Rozwałkowane i uformowane ciasto wstawiamy do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 20 min.

3

krok

Ciasto z papierem przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C ok. 20-25 min. do zarumienienia. Studzimy.

4

krok

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy Cukier Królewski trzcinowy i wanilię. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy na minimalną moc palnika. Gotujemy ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając.

5

krok

Lekko studzimy i wylewamy ostrożnie na nasz mazurkowy spód. Dekorujemy bakaliami.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła startego na tarce na grube wiórki
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • szczypta soli

Masa

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • bakalie do dekoracji

Smacznego !

Opublikowano 24.03.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Tarta rabarbarowa

Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami