Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki

Prosty w wykonaniu i dokonały w smaku. Taki jest Wielkanocny mazurek. Cieszy oczy i brzuchy i nigdy… nigdy nie zostaje na drugi dzień. Wypróbuj nasz świąteczny przepis!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła startego na tarce na grube wiórki
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • szczypta soli

Masa

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Z podanych składników na ciasto szybko i sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 h. Po tym czasie z ciasta formujemy kształt pisanki na tacy z papierem do pieczenia. Zostawiamy kawałek masy, z której uformujemy potem brzeg np. jako warkoczyk lub kuleczki.

2.

Rozwałkowane i uformowane ciasto wstawiamy do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 20 min.

3.

Ciasto z papierem przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C ok. 20-25 min. do zarumienienia. Studzimy.

4.

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy Cukier Królewski trzcinowy i wanilię. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy na minimalną moc palnika. Gotujemy ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając.

Krok  5
5.

Lekko studzimy i wylewamy ostrożnie na nasz mazurkowy spód. Dekorujemy bakaliami.

Instagram

@cukierkrolewski