Tarta z kremem budyniowym i owocami

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Kruche ciasto? Budyń? Ulubione owoce? To może zwiastować tylko jedno – kremowa poezja smaku! Sprawdź poniższy przepis i zarezerwuj sobie godzinę na kulinarne szaleństwa z najlepszą budyniową tartą!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru Królewskiego
  • 2 kostki masła (400 g)
  • łyżeczka pasty waniliowej

Do dekoracji:

  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Następnie wyłożyć spód tarty i piec w 180 stopniach przez ok. 25 min.

2.

2/3 mleka podgrzać w rondelku z cukrem. W 1/3 pozostałego mleka rozpuścić budynie i wlać do mleka, kiedy to zacznie nam się gotować. Dołączyć pastę waniliową i dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu rózgi. Kiedy pojawia się bąbelki zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

3.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Gotową masę schłodzić w lodówce.

Krok  4
4.

Masę wyłożyć na spód tarty, a na wierzch ułożyć ulubione owoce.

Instagram

@cukierkrolewski