Wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i orzechami nerkowca

Wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i orzechami nerkowca

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Kruche ciasteczko z czekoladą i orzechami to jedna z tych słodkich przekąsek, po które sięgamy najczęściej. A gdyby tak przygotować jego większą wersję, która tak prędko się nie skończy, a do tego rozpieszcza podniebienie lekko ciągnącym się środkiem…? Wypróbujcie prosty przepis, a przekonacie się, jak dobrze znane smakołyki nabierają uroku w nowym wymiarze.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy formę lub żeliwną patelnię o średnicy ok. 23 cm, smarujemy ją masłem. Czekoladę kroimy w mniejsze kosteczki, grubo siekamy orzechy, a wiórki kokosowe mielimy na masło – pomocny może okazać się tu młynek do kawy, trzeba jednak uważać, by nie sfatygować silniczka. Najlepiej mielić pulsacyjnie zaczynając od niewielkiej ilości wiórków i stopniowo dosypywać kolejne, ściągając przy okazji łopatką gotowe masło z dna i ścianek urządzenia.

Krok  2
2.

Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Dosypujemy suche składniki: mąkę, sodę i sól, miksujemy całość z masłem kokosowym. Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!