Lava cake

Lava cake

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny

Bajecznie proste i uwodzące w smaku – lava cake, czy inaczej fondant czekoladowy. Masz 15 minut, żeby je przygotować? Sprawdź nasz przepis i daj się unieść czekoladowej rozkoszy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Lava cake

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 70 g masła
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem (wcześniej wystudzoną) i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia.

2.

Masę przelewamy do kokilek lub foremek na muffiny wcześniej wysmarowanych masłem na ok. 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 190°C (termoobieg) i pieczemy ok. 8 min.

Krok  3
3.

Gotowe ciacha ozdabiamy dowolnie wybranymi owocami i posypujemy cukrem pudrem w młynku.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!