Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Połączenie masy serowej, maślanych ciasteczek, czekolady, karmelu i popcornu. Brzmi jak marzenie? Marzenie, które przygotujesz na weekendowy deser dla domowników z naszym przepisem. Sprawdź i zakochaj się w serniku z białą czekoladą!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzeszków ziemnych solonych

Masa serowa

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • cukier z wanilią
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 2 tabliczki białej czekolady

Polewa

  • pół puszki masy kajmakowej
  • opcjonalnie popcorn, orzeszki ziemne do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na spód miksujemy na piasek, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica ok 20-22 cm) schładzamy w lodówce.

2.

Składniki na masę razem miksujemy do połączenia składników, w tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do powstałej masy dokładnie mieszając.

3.

Wykładamy masę na schłodzony spód, wkładamy do rozgrzanego na 180 °C piekarnika (góra/dół) pieczemy ok. 60 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 min.

Krok  4
4.

Sernik studzimy, następnie wierzch smarujemy masą kajmakowa i ozdabiamy popcornem.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!