Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Deser Mąka Masło Impreza Przyjęcie Ciasto Urodziny Mleko Jajko

Blogerka poleca

Tradycyjna karpatka

Chrupiące i delikatne jak chmurka ciasto ptysiowe, układające się w finezyjne, pofałdowane kształty wypełnione wewnątrz aksamitnym, waniliowym kremem – taki opis pasuje tylko do jednego ciasta, domowej karpatki. Oprószona na wierzchu puszkiem z cukru pudru niezmiennie smakuje i starszym, i młodszym. Bardzo polecamy!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Mąka Masło Impreza Przyjęcie Ciasto Urodziny Mleko Jajko

Składniki

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 7 dużych jajek (L) lub 8 mniejszych (M)
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 200 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii
  • około 20 g cukru pudru do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie

1

krok

Zagotować wodę z masłem i cukrem pudrem. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać łyżką, aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie miksować masę mikserem, dodając do niej po 1 jajku. Podzielić na pół, wyłożyć na 2 blaszki tej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez około 20-25 minut. Ostudzić.

2

krok

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkiem i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem pudrem i pastą waniliową/miąższem z laski wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wlać, cały czas mieszając, mąkę wymieszaną z żółtkiem. Zagotować, a następnie ostudzić. Mascarpone wymieszać, stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń.

3

krok

Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem waniliowym. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Składniki

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 7 dużych jajek (L) lub 8 mniejszych (M)
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 200 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii
  • około 20 g cukru pudru do posypania wierzchu ciasta

Smacznego !

Opublikowano 25.02.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Ciasteczka czekoladowe z nutą cynamonu i pomarańczy

Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Tarta czekoladowa z truskawkami

Blok czekoladowy