Placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks

Placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Desery owocowe

Miasteczko Twin Peaks słynęło nie tylko z mrocznych tajemnic, ale i z absolutnie przepysznego placka wiśniowego. Do grona jego entuzjastów zaliczały się nawet najdziwniejsze postacie – kobieta z pieńkiem, dla której „sowy nie są tym, czym się wydają”, sam David Lynch w roli agenta wykrzykującego, że uhonoruje placek najwspanialszym wierszem, no i oczywiście Dale Cooper, agent FBI rozkochany w dobrej kawie, pączkach i oczywiście wspomnianym cieście. Serial wraca na ekrany, a my przypominamy przepis na sławny wypiek.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • ½ łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 900 g wiśni
  • 80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 limonka

Dekoracja:

  • 50 g cukru kryształ gruby Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.

Krok  2
2.

Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną. Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel. Nadzienie wykładamy na spód placka.

Krok  3
3.

Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka. Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta. Dekorujemy grubym kryształem, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!