Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt i sól.
Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień – gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…
Ciasteczka (25 szt. markiz):
Nadzienie:
Dekoracja:
Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt i sól.
Całość mieszamy. Migdały mielimy wraz z małą porcją mąki w malakserze lub młynku do kawy, dodajemy do masy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i spłaszczamy, chowamy do zamrażalnika na 20 minut.
Po upływie tego czasu na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy spody i wierzchy markiz. Górne warstwy smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, obsypujemy rafinadą. Pieczemy w 180°C przez 10-12 min., studzimy na kratce. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z sokiem pomarańczowym. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego, wyciskamy na spody markiz. Sklejamy ciasteczka.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się