Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Piknik Przyjęcie Cukier puder Jajko Mąka Masło Urodziny Na słodko

Blogerka poleca

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Niezwykle kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, puszysty, słodki, kokosowy krem, a na wierzchu świeże, soczyście czerwone maliny, oprószone cukrem pudrem - idealny deser na długie, wakacyjne dni. Wygląda bardzo efektowanie, ale wbrew pozorom nie jest ani trudny, ani też czasochłonny w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami!

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Piknik Przyjęcie Cukier puder Jajko Mąka Masło Urodziny Na słodko

Składniki

  • około 400 g malin
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g serka mascarpone
  • około 50 g wiórków kokosowych
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Na stolnicę przesiej obydwa rodzaje mąki. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj 60 g cukru pudru oraz schłodzone masło. Posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Następnie dodaj jajko oraz żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię, a następnie włóż do zamrażarki na około 30 minut, aby się schłodziło.

2

krok

Schłodzone ciasto wyjmij z zamrażarki, rozwałkuj dość cienko, a następnie wyłóż nim foremki do koszyczków. Widelcem zrób w cieście dziurki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut (aż się zrumienią). Po upieczeniu dobrze je ostudź.

3

krok

Kremówkę ubij na puszysty krem. W drugiej miseczce wymieszaj serek mascarpone wraz z 40 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj do niego ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj i wyłóż krem do upieczonych i wystudzonych koszyczków z ciasta.

4

krok

Na wierzch koszyczków, na kokosowy krem ułóż maliny, a następnie udekoruj cukrem pudrem w młynku.

Składniki

  • około 400 g malin
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g serka mascarpone
  • około 50 g wiórków kokosowych
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tort piña colada

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki

Babka z różowym lukrem

Aromatyzowane mieszadełka do herbaty