Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Niezwykle kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, puszysty, słodki, kokosowy krem, a na wierzchu świeże, soczyście czerwone maliny, oprószone cukrem pudrem – idealny deser na długie, wakacyjne dni. Wygląda bardzo efektowanie, ale wbrew pozorom nie jest ani trudny, ani też czasochłonny w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Dodatkowo:

  • około 400 g malin
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g serka mascarpone
  • około 50 g wiórków kokosowych
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Na stolnicę przesiej obydwa rodzaje mąki. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj 60 g cukru pudru oraz schłodzone masło. Posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Następnie dodaj jajko oraz żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię, a następnie włóż do zamrażarki na około 30 minut, aby się schłodziło.

Krok  2
2.

Schłodzone ciasto wyjmij z zamrażarki, rozwałkuj dość cienko, a następnie wyłóż nim foremki do koszyczków. Widelcem zrób w cieście dziurki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut (aż się zrumienią). Po upieczeniu dobrze je ostudź.

Krok  3
3.

Kremówkę ubij na puszysty krem. W drugiej miseczce wymieszaj serek mascarpone wraz z 40 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj do niego ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj i wyłóż krem do upieczonych i wystudzonych koszyczków z ciasta.

Krok  4
4.

Na wierzch koszyczków, na kokosowy krem ułóż maliny, a następnie udekoruj cukrem pudrem w młynku.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!