Blogerka poleca
Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami
Niezwykle kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, puszysty, słodki, kokosowy krem, a na wierzchu świeże, soczyście czerwone maliny, oprószone cukrem pudrem - idealny deser na długie, wakacyjne dni. Wygląda bardzo efektowanie, ale wbrew pozorom nie jest ani trudny, ani też czasochłonny w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami!
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- około 400 g malin
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 200 g masła
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g mąki kokosowej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g serka mascarpone
- około 50 g wiórków kokosowych
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski
Przygotowanie
1
krok
Na stolnicę przesiej obydwa rodzaje mąki. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj 60 g cukru pudru oraz schłodzone masło. Posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Następnie dodaj jajko oraz żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię, a następnie włóż do zamrażarki na około 30 minut, aby się schłodziło.

2
krok
Schłodzone ciasto wyjmij z zamrażarki, rozwałkuj dość cienko, a następnie wyłóż nim foremki do koszyczków. Widelcem zrób w cieście dziurki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut (aż się zrumienią). Po upieczeniu dobrze je ostudź.

3
krok
Kremówkę ubij na puszysty krem. W drugiej miseczce wymieszaj serek mascarpone wraz z 40 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj do niego ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj i wyłóż krem do upieczonych i wystudzonych koszyczków z ciasta.

4
krok
Na wierzch koszyczków, na kokosowy krem ułóż maliny, a następnie udekoruj cukrem pudrem w młynku.

Składniki
- około 400 g malin
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 200 g masła
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g mąki kokosowej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g serka mascarpone
- około 50 g wiórków kokosowych
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski
Smacznego !
Naleśniki z twarożkiem i owocami
Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym
Mus owocowy
Owocowe smoothie na mleku migdałowym