Eklery na Dzień Chłopaka

Eklery na Dzień Chłopaka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Jesienne wypieki

Na Dzień Chłopaka wspaniale sprawdzi się słodki, własnoręcznie przygotowany prezent. Lekkie, ptysiowe ciasto, a na nim aksamitny krem kawowy. Do pełni szczęścia na wierzchu mamy jeszcze dodatek deserowej czekolady. Wasi Mężczyźni na pewno polubią te połączenia, wypróbujcie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Eklery:

  • 110 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki kawy espresso
  • Około 20 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Masło i wodę zagotować. Do wrzącej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać ciasto cały czas trzymając je na ogniu, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i całość zmiksować mikserem. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć owalne kształty. Piec w temp. 200C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

Krok  2
2.

Kremówkę ubić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać zimną kawę, wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.

Krok  3
3.

Krem kawowy przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć porcję na każde ostudzone ciastko ptysiowe. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!