Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami

Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Desery owocowe

Bogactwo owoców występujących latem jest urzekające i nie sposób ich nie wykorzystywać w codziennych wypiekach. Tradycyjne, domowe przepisy, takie jak kruche ciasto idealnie łączą się ze świeżymi owocami w tartach, taki jak ta z czereśniami.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 340 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier królewski
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg czereśni
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać do niego 1-2 łyżki zimnej wody), a następnie schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.

Krok  2
2.

Czereśnie wydrylować, dodać do nich cukier, wymieszać. Lekko odsączyć z nadmiaru soku.

Krok  3
3.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć nadzienie z czereśni. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

Krok  4
4.

Piec w temp. 180C przez około 45 minut, na złoty kolor.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!