Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny

Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Wczesnojesienne bogactwo świeżych owoców powoli się kończy, pozostają nam do dyspozycji jabłka i gruszki, ale pojawiła się także żurawina. Bogata w witaminę C jest świetnym produktem, nie tylko jako dodatek do herbatek, można z niej bowiem przyrządzić pyszną konfiturę. A ta rewelacyjnie sprawdzi się do domowych wypieków, np. pysznych, kruchych rogalików.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Rogaliki:

  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • około 70 g cukru perlistego Cukier Królewski
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików

Konfitura:

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 600 g cukru białego Cukier Królewski
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 ml wody

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wodę i cukier przygotowane na konfiturę zagotować. Gdy powstanie wrzący syrop, dodać umytą żurawinę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie całość ponownie zagotować i podgrzewać na wolnym ogniu przez 20 minut. Ponownie zdjąć z ognia, ponownie odstawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać sok z cytryny i skórkę z niej otartą, konfiturę gotować jeszcze 30 minut. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć.

Krok  2
2.

Mąkę przesiać na blat, dodać do niej cukier puder i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w zimnym mleku, dodać do mąki wraz z posiekanym w drobną kostkę zimnym masłem. Wbić jajka i zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej mleka). Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Krok  3
3.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na placek. Posmarować konfiturą. Pociąć na trójkąty, które zwinąć w rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać cukrem perlistym. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut, na złoty kolor.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!