Pączki z lukrem i migdałami

Pączki z lukrem i migdałami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Wielkanoc, Dzień Dziecka

Żadne pączki nie dorównują smakiem tym domowym, jeszcze ciepłym, polanym solidną porcją lukru, który pozostawia na naszych palcach przyjemną słodycz. Przygotowanie pączków wymaga poświęcenia trochę czasu i pracy, ale efekt jest niezastąpiony, więc zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania. Chociaż raz do roku, kiedy w kalendarzu pojawia się Tłusty Czwartek, warto uczcić ten dzień domowymi wypiekami.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 700 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • około 500 g dżemu z róży (lub innego ulubionego)
  • smalec lub olej do smażenia

Lukier

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wymieszać drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 50 ml mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. rnDo przesianej mąki dodać cukier puder, wyrośnięty zaczyn, mleko i żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Krok  2
2.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, nadziewać dżemem i formować pączki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron.

Krok  3
3.

Białko i cukier puder wymieszać. Ciepłe pączki zanurzać w lukrze, wierzch posypać migdałami w płatkach.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!