Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Pachnące pierwszymi owocami z pobliskiego targu i słodkim serem, ulubione przez dzieciaki i starszych, znikające ze stołu w oka mgnieniu – drożdżówki. Sycące, pełne smaku i aromat. Spróbujesz?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto (16 sztuk)

  • 130 ml mleka 3,2%
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 400 g mąki pszennej 550
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 białko
  • 70 g masła

Nadzienie serowe

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Dodatkowo

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g jagód świeżych lub mrożonych
  • Cukier puder Cukier Królewski w młynku

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (rozczyn nie jest obowiązkowy, ale polecany to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych).

2.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość). Międzyczasie piekarnik nagrzać do 200°C góra- dół.

3.

Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, żółtkiem oraz budyniem na jednolitą masę. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

4.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 60×30. Podzielić na równe kwadraty, tak aby powstało 16. Na każdy kwadrat nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego, ułożyć owoce. Rogi ciasta złączyć na środku po przekątnej. Zlepić dokładnie aby się nie otworzyły podczas pieczenia.

5.

Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

Krok  6
6.

Drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec przez 15-20 min.rnGotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!