Naleśnik „Dutch baby”

Naleśnik „Dutch baby”

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki

  • 70 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 100 g cukru białego Cukier Królewski
  • 40 g masła
  • 60 ml śmietany kremówki 60%
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

100 g białego cukru wsyp na patelnię lub do garnka o grubym dnie i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy (podczas podgrzewania nie mieszaj cukru łyżką, a jedynie potrząsaj lekko patelnią).rnGdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj do niego pokrojone w kawałki masło i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką masę karmelową na patelni. Gdy składniki się połączą dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw karmel do przestygnięcia.

Krok  2
2.

Do miski wbij jajko i rozkłóć trzepaczką. Następnie dodaj do niego mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz łyżeczkę cukru trzcinowego. Wszystko mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok  3
3.

Tak przygotowaną masę wylej na wysmarowaną masłem patelnię lub inne okrągłe naczynie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekaj około 20 min. (naleśnik powinien nabrać złocistego koloru).

Krok  4
4.

Po upieczeniu naleśnik posmaruj masłem orzechowym, ułóż na nim pokrojonego w plasterki banana, posyp orzeszkami ziemnymi, polej karmelem oraz obficie oprósz cukrem pudrem.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!