Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Deser Mąka Masło Cukier puder Jajko Piknik

Blogerka poleca

Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka, które niejednemu z nas z pewnością przypomną smak dzieciństwa. Kruche, delikatne, lekko maślane ciasteczka z grubym cukrem na wierzchu. Idealne do herbaty czy szklanki mleka, na podwieczorek czy deser - sprawdzą się idealnie.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Deser Mąka Masło Cukier puder Jajko Piknik

Składniki

Ciasteczka

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • ½ łyżeczki amoniaku spożywczego
  • Szczypta soli
  • Około 150 g cukru białego kryształ gruby Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Mąkę przesiać na blat. Zrobić wgłębienie, dodać: sól, amoniak, cukier puder, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruche ciasto.

2

krok

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować. Następnie na blat wysypać gruby cukier kryształ, położyć rozwałkowany placek, docisnąć wałkiem. Wyciąć ciasteczka za pomocą małej szklanki lub foremek.

3

krok

Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną z cukrem do wierzchu. Piec około 15-18 minut w temp. 180°C.

Składniki

Ciasteczka

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • ½ łyżeczki amoniaku spożywczego
  • Szczypta soli
  • Około 150 g cukru białego kryształ gruby Cukier Królewski

Smacznego !

Opublikowano 30.11.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Arbuzowa lemoniada a'la smoothie

Babeczki marchewkowe

Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami

Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu