Blogerka poleca
Ciasteczka amoniaczki
Ciasteczka, które niejednemu z nas z pewnością przypomną smak dzieciństwa. Kruche, delikatne, lekko maślane ciasteczka z grubym cukrem na wierzchu. Idealne do herbaty czy szklanki mleka, na podwieczorek czy deser - sprawdzą się idealnie.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasteczka
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100 g śmietany 18%
- 15 g cukru pudru Cukier Królewski
- ½ łyżeczki amoniaku spożywczego
- Szczypta soli
- Około 150 g cukru białego kryształ gruby Cukier Królewski
Przygotowanie
1
krok
Mąkę przesiać na blat. Zrobić wgłębienie, dodać: sól, amoniak, cukier puder, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruche ciasto.

2
krok
Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować. Następnie na blat wysypać gruby cukier kryształ, położyć rozwałkowany placek, docisnąć wałkiem. Wyciąć ciasteczka za pomocą małej szklanki lub foremek.

3
krok
Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną z cukrem do wierzchu. Piec około 15-18 minut w temp. 180°C.

Składniki
Ciasteczka
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100 g śmietany 18%
- 15 g cukru pudru Cukier Królewski
- ½ łyżeczki amoniaku spożywczego
- Szczypta soli
- Około 150 g cukru białego kryształ gruby Cukier Królewski
Smacznego !
Arbuzowa lemoniada a'la smoothie
Babeczki marchewkowe
Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami
Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu