Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Ciasteczka, które niejednemu z nas z pewnością przypomną smak dzieciństwa. Kruche, delikatne, lekko maślane ciasteczka z grubym cukrem na wierzchu. Idealne do herbaty czy szklanki mleka, na podwieczorek czy deser – sprawdzą się idealnie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasteczka

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • ½ łyżeczki amoniaku spożywczego
  • Szczypta soli
  • Około 150 g cukru białego kryształ gruby Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać na blat. Zrobić wgłębienie, dodać: sól, amoniak, cukier puder, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruche ciasto.

Krok  2
2.

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować. Następnie na blat wysypać gruby cukier kryształ, położyć rozwałkowany placek, docisnąć wałkiem. Wyciąć ciasteczka za pomocą małej szklanki lub foremek.

Krok  3
3.

Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną z cukrem do wierzchu. Piec około 15-18 minut w temp. 180°C.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!