Babeczki kokosowe z niespodzianką

Babeczki kokosowe z niespodzianką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Kto ma ochotę na odrobinę egzotyki w środku zimy? Kokos, nutka rumu i urocza, śmietankowa „morska piana” zwieńczająca wypiek. Bogate, ale nie przytłaczające babeczki, nie tylko wspaniale smakują i wypełniają dom kojącym zapachem kokosa, ale i kryją w sobie małą niespodziankę. Z lekko chrupkim wierzchem pokrytym delikatnym kremem w przemiły sposób zaspokajają apetyt nie tylko na słodycze, ale i na odrobinę utęsknionego słońca 🙂

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto na 15 szt.:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170g masła w temperaturze pokojowej
  • 400g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120ml maślanki
  • 120g wiórków kokosowych

Krem:

  • 150ml śmietanki kremówki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki białego rumu
  • odrobina niebieskiego barwnika

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

W małej miseczce (nic więcej nie będziemy do niej dodawać) mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W większej misce miksujemy na puszystą masę cukier wraz z miękkim, pokrojonym w kawałki masłem. Po kilku minutach, nie przerywając mieszania, dodajemy po jednym jajku, wlewamy ekstrakt z wanilii. Nadal miksując wsypujemy kolejno połowę przygotowanych wcześniej suchych składników, po chwili maślankę, za moment pozostałą mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy do miski wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy całość łopatką tylko do rozprowadzenia ich w cieście.

Krok  2
2.

Napełniamy 15 papilotek, zostawiając w misce po łyżeczce masy na każdą z nich. Na środku każdej babeczki kładziemy rumową czekoladkę, przykrywamy łyżeczką ciasta. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C do suchego patyczka (pamiętając by nie wbić go w czekoladkę z nadzieniem), studzimy na kratce.

0.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!