Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Piknik Orzechy Przyjęcie Dla dzieci Masło Mąka Podwieczorek

Blogerka poleca

Batoniki owsiane z malinami

Owsiane batoniki domowej roboty to świetny pomysł na zdrową przekąskę, którą z łatwością można ze sobą zabrać wszędzie: do pracy lub szkoły. Są kruche, słodkie, wypełnione orzechami i malinami. Stanowią idealną alternatywę dla słodyczy ze sklepu i są od nich o niebo smaczniejsze. Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Piknik Orzechy Przyjęcie Dla dzieci Masło Mąka Podwieczorek

Składniki

Batoniki owsiane z malinami

  • 200 g masła
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 75 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 200 g malin

Przygotowanie

1

krok

Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Orzeszki ziemne posiekać.

2

krok

Mąkę pszenną, orkiszową, płatki owsiane, posiekane orzeszki, sodę i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Następnie wlać masło, całość wymieszać. Powinna powstać grudkowata masa.

3

krok

Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć maliny (najlepiej nieco je rozdrobnić). Przykryć drugą połową masy orzechowo-owsianej, wyrównać, docisnąć.

4

krok

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Dopiero całkowicie ostudzone można pokroić na batoniki.

Składniki

Batoniki owsiane z malinami

  • 200 g masła
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 75 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 200 g malin

Smacznego !

Opublikowano 01.09.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Ciasteczka amoniaczki

Tarta bez pieczenia z owocami

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi