Blogerka poleca
Batoniki owsiane z malinami
Owsiane batoniki domowej roboty to świetny pomysł na zdrową przekąskę, którą z łatwością można ze sobą zabrać wszędzie: do pracy lub szkoły. Są kruche, słodkie, wypełnione orzechami i malinami. Stanowią idealną alternatywę dla słodyczy ze sklepu i są od nich o niebo smaczniejsze. Przekonajcie się sami!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Batoniki owsiane z malinami
- 200 g masła
- 150 g orzeszków ziemnych
- 150 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 75 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 200 g malin
Przygotowanie
1
krok
Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Orzeszki ziemne posiekać.

2
krok
Mąkę pszenną, orkiszową, płatki owsiane, posiekane orzeszki, sodę i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Następnie wlać masło, całość wymieszać. Powinna powstać grudkowata masa.

3
krok
Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć maliny (najlepiej nieco je rozdrobnić). Przykryć drugą połową masy orzechowo-owsianej, wyrównać, docisnąć.

4
krok
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Dopiero całkowicie ostudzone można pokroić na batoniki.

Składniki
Batoniki owsiane z malinami
- 200 g masła
- 150 g orzeszków ziemnych
- 150 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 75 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 200 g malin
Smacznego !
Arbuzowa lemoniada a'la smoothie
Monkey Bread - Małpi Chlebek
Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną
Crumble jabłkowo-gruszkowe