Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille

Maj to sezon na rabarbar, który w wypiekach sprawdza się rewelacyjnie. Nadaje lekko kwaskowy, owocowy i orzeźwiający smak, dlatego świetnie pasuje w zestawie ze słodką bezą. Do tego budyniowy krem i cienka warstwa kakaowego, kruchego ciasta. I mamy przepis na pyszny, wiosenny deser.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 270 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 25 g kakao
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zimna woda (około 2-3 łyżki)

Budyń

  • 500 g mleka
  • 40 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 1 żółtko

Warstwa z rabarbaru

  • 400 g rabarbaru
  • 120 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Beza

  • 5 białek
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w zamrażarce przez około 10-15 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut. Ostudzić.

Krok  2
2.

Rabarbar pokroić w kawałki, dodać do niego cukier i podgrzewać na ogniu mieszając przez około 15 minut, aż puści sok i stanie się miękki, ale się nie rozpadnie (jeśli ma mało soku warto wlać trochę przegotowanej wody). Wówczas wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. rnPrzygotować budyń: 400 g mleka zagotować z cukrem drobnym i masłem. 100 g mleka, mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtko wymieszać. Gdy mleko z cukrem i masłem się zagotuje wlać do niego mleko wymieszane z mąkami, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Krok  3
3.

Przygotować bezę: białka ubić na sztywno, następnie dodawać do nich stopniowo cukier drobny i miksować białka do momentu aż cały cukier się wchłonie i powstanie ciągnąca i lśniąca masa. Dodać sok z cytryny, ponownie zmiksować. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą, na której piekło się kruche ciasto). Rozprowadzić łyżką robiąc na wierzchu fale. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-100°C i suszyć około 120-150 minut. rnNa kruche ciasto kakaowe wylać lekko ostudzony budyń. Rozprowadzić. Następnie wyłożyć warstwę z rabarbaru. Na wierzch położyć upieczoną i ostudzoną bezę.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski