Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, wstawić do lodówki na 20 minut.
Lekka, jogurtowa tarta na kruchym spodzie, nie tylko świetnie smakuje, ale także efektownie wygląda. Latem, gdy mamy do dyspozycji tak wielką różnorodność sezonowych owoców grzechem byłoby ich nie wykorzystać. W dodatku tej tarty nie trzeba piec, a przygotowanie jest zupełnie proste, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Spód:
Masa:
Opcjonalnie
Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, wstawić do lodówki na 20 minut.
Do jagód dodać cukier puder, zmiksować blenderem na gładką masę (można je dodatkowo przecisnąć przez sitko, aby usunąć skórki, jednak nie jest to konieczne). rnJogurt wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (jogurt i żelatyna powinny mieć taką samą temperaturę, aby się nie zważyły). Następnie dodać jagody do jogurtu, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa zacznie tężeć.
Tężejąca masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć borówki i pokrojone w plasterki śliwki, lub inne ulubione owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się