Blogerka poleca
Tarta bez pieczenia z owocami
Lekka, jogurtowa tarta na kruchym spodzie, nie tylko świetnie smakuje, ale także efektownie wygląda. Latem, gdy mamy do dyspozycji tak wielką różnorodność sezonowych owoców grzechem byłoby ich nie wykorzystać. W dodatku tej tarty nie trzeba piec, a przygotowanie jest zupełnie proste, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Spód:
- 200 g kakaowych, kruchych ciastek
- 100 g masła
Masa:
- 150 g jagód
- 500 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru Cukier Królewski
- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
Opcjonalnie
- borówki, śliwki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie
1
krok
Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, wstawić do lodówki na 20 minut.

2
krok
Do jagód dodać cukier puder, zmiksować blenderem na gładką masę (można je dodatkowo przecisnąć przez sitko, aby usunąć skórki, jednak nie jest to konieczne). Jogurt wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (jogurt i żelatyna powinny mieć taką samą temperaturę, aby się nie zważyły). Następnie dodać jagody do jogurtu, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa zacznie tężeć.

3
krok
Tężejąca masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać.

4
krok
Na wierzchu ułożyć borówki i pokrojone w plasterki śliwki, lub inne ulubione owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki
Spód:
- 200 g kakaowych, kruchych ciastek
- 100 g masła
Masa:
- 150 g jagód
- 500 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru Cukier Królewski
- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
Opcjonalnie
- borówki, śliwki lub inne owoce do dekoracji
Smacznego !
Czekoladki z syropem brzoskwiniowo-imbirowym
Świąteczne pierniczki
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Nalewka świąteczna