Warstwowe ciasto bez pieczenia

Warstwowe ciasto bez pieczenia

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Walentynki

Pyszny, lekki deser w postaci warstwowego ciasta, którego ukoronowaniem są sezonowe owoce na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Poradzą sobie z nim nawet zupełnie początkujący w temacie wypieków.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Krem

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g gęstego jogurtu np. skyru
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo

  • Około 300 g herbatników kakaowych
  • Maliny lub inne owoce do dekoracji
  • Cukier puder w młynku Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, chałwą i jogurtem.

Krok  2
2.

Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Następnie układać warstwy herbatników przekładane kremem. *Uwaga: Jeśli chcemy, aby ciasto było gotowe do spożycia od razu herbatniki warto uprzednio zamoczyć w wodzie z cytryną lub mleku, ale nie jest to konieczne. Jeśli gotowe ciasto odstawimy na kilka godzin ciasteczka zmiękną.

Krok  3
3.

Wyjąć ciasto z blaszki, odwracając je “do góry nogami” na deskę. Zdjąć folię spożywczą. Na wierzchu ułożyć maliny, oprószyć cukrem pudrem w młynku.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się