Torcik bezowy z gruszkami

Torcik bezowy z gruszkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Karnawał, Jesienne wypieki

Królowa wypieków – jaśnie Pani Beza. W połączeniu z karmelizowanymi gruszkami potrafi sobie zjednać dosłownie każdego! Wypróbuj nasz niezawodny przepis i daj się porwać jej naturalnej słodyczy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Beza śr. 18cm

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczka cukru pudru Cukier Królewski

Karmelizowane gruszki

  • 3 miękkie gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo

  • 30 g płatków migdałowych
  • mięta, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 18cm. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem.

2.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Na końcu piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

3.

Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1 drugą blaszkę na ostatni poziom.

4.

Piec przez 5 min w 150°C, następnie obniżyć temperaturę do 110°C i piec przez kolejne 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.

5.

Gruszki umyć, usunąć gniazda nasiennie i pokroić na ćwiartki lub nawet ósemki. Na patelni roztopić masło, ułożyć gruszki i dodać cukier oraz miód. Z laski wanilii wydrążyć nasiona i dodać do gruszek wraz z laską. Gruszki smażyć na średnim ogniu do momentu aż sos się skarmelizuje. Można dodać w trakcie 2 łyżki wody. Patelnię z gruszkami zestawić z ognia i wystudzić całkowicie. Schłodzoną śmietanę zmiksować razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.

Krok  6
6.

Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, wyłożyć krem śmietankowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji), ułożyć wystudzone karmelizowane gruszki, przykryć drugim blatem. Resztę kremu włożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką i na brzegach udekorować rozetkami, posypać prażonymi płatkami migdałów i udekorować listkami mięty. Tort przechowywać w lodówce.

Instagram

@cukierkrolewski