Czekoladowe miseczki z kremem

Czekoladowe miseczki z kremem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Karnawał, Pikniki i grille, Walentynki

Cieszą oczy, radują brzuchy – czekoladowe miseczki z przepysznym kremem wjeżdżają na salony. Sprawdź jak je przygotować i ciesz się deserem, który oczaruje wszystkich domowników!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Miseczki

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 baloników

Krem

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.

2.

Następnie dmuchamy małe baloniki, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i robimy na nim małe czekoladowe kleksy w sporych odstępach, które będą podstawkami naszych miseczek.

3.

Baloniki moczymy mniej więcej na 1/3 wysokości w czekoladzie, układamy na czekoladowych podstawkach. Tak przygotowane miseczki wkładamy do lodówki na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przebijamy baloniki i wyciągamy z miseczek.

Krok  4
4.

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy kajmak i masło orzechowe, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia masy. Tak przygotowana masę wykładamy do naszych miseczek, dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami. Deser przechowujemy w lodówce.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!