Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Deser Mąka Masło Przyjęcie Ciasto Urodziny Cukier puder Jajko

Blogerka poleca

Ciasto jogurtowe z figami

Jesienne wypieki pachną przede wszystkim jabłkami i cynamonem, ale wczesna jesień to doskonała okazja także na wykorzystanie świeżych fig. Nasz pomysł to lekkie, jogurtowe ciasto na kruchym, owsiano-orzechowym spodzie. Pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuję, więc zachęcamy Was do wypróbowania.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Mąka Masło Przyjęcie Ciasto Urodziny Cukier puder Jajko

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g płatków owsianych rozdrobnionych
  • 60 g posiekanych orzeszków ziemnych lub włoskich
  • 110 g masła
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Warstwa jogurtowa:

  • 900 g –1000 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 40 g żelatyny
  • 70 ml gorącej wody
  • Około 5 świeżych fig

Przygotowanie

1

krok

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez koło 40 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec około 25 minut w temp. 190C (na złoty kolor). Ostudzić.

2

krok

Żelatynę wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Jogurt umieścić w garnku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić w lodówce do momentu aż masa zacznie gęstnieć.

3

krok

Tężejącą masę wylać na ostudzony spód orzechowo-owsiany, wyrównać. Figi pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (około 2-3 godziny).

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g płatków owsianych rozdrobnionych
  • 60 g posiekanych orzeszków ziemnych lub włoskich
  • 110 g masła
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Warstwa jogurtowa:

  • 900 g –1000 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 40 g żelatyny
  • 70 ml gorącej wody
  • Około 5 świeżych fig

Smacznego !

Opublikowano 29.09.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Wegański mazurek

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami