Monkey Bread to bardzo popularny amerykański przysmak. Wcale nas nie dziwi, że jest tak lubiany: w końcu czy można przejść obojętnie obok puszystego, drożdżowego ciasta obłędnie pachnącego cynamonem? Monkey bread ma to do siebie (a nawet jest to wskazane), że można go jeść palcami – odrywanie pysznych, lepkich kuleczek, które pozostawiają na naszych placach cynamonową słodycz to nie lada gratka dla każdego Łasucha 🙂
Dodatkowo:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na drobne części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę.
Brytfankę do babki (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kuleczkę ciasta zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kuleczki układamy jedna przy drugiej w brytfance. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się