Monkey Bread – Małpi Chlebek

Monkey Bread – Małpi Chlebek

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Monkey Bread to bardzo popularny amerykański przysmak. Wcale nas nie dziwi, że jest tak lubiany: w końcu czy można przejść obojętnie obok puszystego, drożdżowego ciasta obłędnie pachnącego cynamonem? Monkey bread ma to do siebie (a nawet jest to wskazane), że można go jeść palcami – odrywanie pysznych, lepkich kuleczek, które pozostawiają na naszych placach cynamonową słodycz to nie lada gratka dla każdego Łasucha 🙂

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Dodatkowo:

  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 40 g roztopionego masła
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

0.
Krok  2
2.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na drobne części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę.

Krok  3
3.

Brytfankę do babki (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kuleczkę ciasta zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kuleczki układamy jedna przy drugiej w brytfance. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.

0.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!