Szarlotka z pulpą z soku jabłkowego

Szarlotka z pulpą z soku jabłkowego

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 12%

Nadzienie jabłkowe:

Pulpa jabłkowa z soku jabłkowego wyciśniętego z 1 kg jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru drobnego Cukier Królewski
  • 3 łyżki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

1.

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych oraz ogonków. Zetrzeć je na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać cukier drobny Cukier Królewski oraz pulpę jabłkową. Podsmażać przez ok. 15 min. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

2.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i cukier drobny Cukier Królewski. Masło przecierać z mąką i cukrem na kruszonkę. W kruszonce zrobić wgłębienie i dodać jajko, żółtka i śmietanę. Wszystko posiekać nożem. Zagnieść ciasto w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć na 1h do lodówki.

3.

Wyjąć ciasto i podzielić je na dwie części. 1 część rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem.

4.

Na cieście ułożyć przestudzone jabłka.

5.

Drugą część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć na jabłka. Nakłuć widelcem.

6.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ok. 45 min.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!