Wytrawna konfitura śliwkowa

Wytrawna konfitura śliwkowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Przepyszne śliwki kwaśno-słodkie świetnie pasują jako dodatek do sosów mięsnych, bigosy a nawet do podania z deską serów. Spróbujecie?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 4 słoiczki 300 ml:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 125 ml octu
  • 125 ml wody
  • 500 g Cukru Królewskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków

PRZYGOTOWANIE

1.

Śliwki umyć przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do ceramicznej miski.

2.

Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier biały oraz cynamon i goździki. Syrop gotować na małym ogniu ok 20 min, mieszając.

3.

Syrop wystudzić i zalać nim śliwki. Miskę ze śliwkami w syropie przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na 24 h w temp pokojowej.

Krok  4
4.

Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików do ¾ wysokości i uzupełnić syropem.
W dużym garnku na dnie ułożyć kawałek ściereczki i włożyć słoiki. Wlać wody do ¾ wysokości słoików, przykryć pokrywką i pasteryzować ok 20 min od zagotowania.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!