Rolada bezowa

Rolada bezowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Karnawał, Walentynki

Czy istnieje lepsze ukoronowanie letniego dnia niż beza z wakacyjnymi owocami? Pełna puszystego kremu. Słodka, krucha i rozpływająca się w ustach? Wypróbuj nasz niezawodny sposób!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Beza:

  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki)

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce, dodajemy cierpliwie cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach czekając aż każda łyżka dokładnie się rozpuści.

2.

Kiedy piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca dodajemy łyżeczkę skrobi i mieszamy chwilę tylko do połączenia się składników.

3.

Pianę rozprowadzamy na szerokiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając wolny brzeg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra-dół 170°C na ok. 20-22 min.

4.

Wyciągamy ją od razu po upieczeniu, czekamy kilka minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie na przygotowaną wcześniej ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy naszą bezę papierem do góry i ostrożnie go zdejmujemy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5.

Śmietankę 30% delikatnie podbijamy, aż stanie się bardziej gęsta. Dodajemy cukier puder i mascarpone. Następnie cierpliwie miksujemy na średnich obrotach na gęsty krem.

Krok  6
6.

3/4 kremu wykładamy równomiernie na całość bezy. Posypujemy owocami (truskawki kroimy w grubą kostkę) i zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą tylki dekoracyjnej i owocami. Podajemy schłodzoną z listkiem mięty.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!