Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Sernik na zimno na herbatnikach to przepis, z którym poradzą sobie nawet amatorzy pieczenia. Przygotowuje się go na spodzie z ciastek, które wystarczy pokruszyć i połączyć z masłem. W ten sposób w kilka chwil otrzymamy pyszny kruchy spód, który nie wymaga pieczenia, tylko schłodzenia w lodówce. Nasz przepis to opcja bez galaretki, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie bez niej sernika na zimno, spokojnie może ją dodać.
Ta wersja sernika to bardzo łatwy przepis, który przygotujemy w kilkadziesiąt minut. Aby urozmaicić smak ciasta, warto dodać do niego coś, co przełamie słodkość sera. Szczególnie dobrze w tej roli sprawdzą się owoce. To jakie owoce trafią na wierzch sernika, zależy od naszych preferencji. Można udekorować go truskawkami, posypać porzeczkami, ozdobić malinami lub wyłożyć plasterki banana. Dobrym pomysłem są też owoce leśne.
Gdy wiadomo już, jak zrobić ten pyszny sernik, pozostaje wybrać owoce i przystąpić do pracy.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek/herbatników czekoladowych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g żelatyny
  • 100 g gorącej wody
  • Opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej

Dekoracja:

  • Owoce sezonowe np. mrożone lub świeże maliny, porzeczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło roztopić. Ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Masę przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć ją na dnie i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

2.

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie, ostudzić. Ser wymieszać z cukrem, lekko podgrzać (tak, aby miał zbliżoną temperaturę do żelatyny, co ułatwi jej rozprowadzenie). Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropel pasty waniliowej, wymieszać. Całość schłodzić.

Krok  3
3.

Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wyrównać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby całość całkowicie stężała. Wierzch udekorować owocami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski