Kopytka na słodko

Kopytka na słodko

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej

Do podania:

  • Cukier trzcinowy Cukier Królewski
  • Roztopione masło
  • Jogurt grecki lub śmietana
  • Świeże owoce

PRZYGOTOWANIE

1.

Ugotowane ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką pszenną.

2.

Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką pszenną. Wyrobić masę. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Masę podzielić na mniejsze części. Z każdej uformować wałek, który następnie należy spłaszczyć i wyciąć z niego małe kawałki.

3.

W garnku zagotować wodę. Wrzucać partiami kopytka do wody i gotować przez 2 min. od wypłynięcia ich na wierzch.

4.

Podawać z roztopionym masłem, jogurtem greckim lub śmietaną, świeżymi owocami i cukrem trzcinowym Cukier Królewski.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!