Blogerka poleca
Kremowe piwo z Hogsmeade
Pamiętacie ośnieżoną wioskę Hogsmeade z filmu „Harry Potter i więzień Azkabanu”? Mieścił się w niej pub Pod Trzema Miotłami, bardzo chętnie odwiedzany przez uczniów Hogwartu, którzy chcieli posmakować kremowego piwa. Oczywiście z „dorosłym” piwem nie miało ono wiele wspólnego, a zaszumieć w głowie mogło po nim co najwyżej domowym skrzatom. Przypominając sobie zimowy krajobraz Hogsmeade wyobrażam sobie kremowe piwo jako rozgrzewający, mleczny napój o posmaku toffi, idealny na coraz chłodniejsze wieczory. Spróbujecie?
Czas przygotowania:
do 15 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Składniki na 3 porcje:
- 8 krówek
- 45 ml wody
- 500 ml mleka 3,2%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Bita śmietana:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
Kogel-mogel:
- 35 g cukru pudru Cukier Królewski
- 1 żółtko
Przygotowanie
1
krok
Krówki kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy podlewając wodą i często mieszając, by się nie przypaliły. Gdy tylko uzyskają płynną konsystencję dodajemy mleko, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii lub ekstrakt. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy napoju. Kiedy będzie gotowy, wyławiamy skórkę z wanilii. Można podać go od razu na ciepło, ale schłodzony będzie równie dobry.

2
krok
Śmietankę zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy moc do maksimum, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy porcję bitej śmietany na napój.

3
krok
Żółtko ubijamy z cukrem pudrem aż zjaśnieje i zyska na gęstości. Kogel-mogel wylewamy strużką na warstwę śmietanki.

Składniki
Składniki na 3 porcje:
- 8 krówek
- 45 ml wody
- 500 ml mleka 3,2%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Bita śmietana:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
Kogel-mogel:
- 35 g cukru pudru Cukier Królewski
- 1 żółtko
Smacznego !
Naleśnik "Dutch baby"
Ciasteczka z masłem orzechowym
Orzeźwiający krem limonkowy
Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny