Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mleko Cynamon Impreza Przyjęcie Urodziny

Blogerka poleca

Kremowe piwo z Hogsmeade

Pamiętacie ośnieżoną wioskę Hogsmeade z filmu „Harry Potter i więzień Azkabanu”? Mieścił się w niej pub Pod Trzema Miotłami, bardzo chętnie odwiedzany przez uczniów Hogwartu, którzy chcieli posmakować kremowego piwa. Oczywiście z „dorosłym” piwem nie miało ono wiele wspólnego, a zaszumieć w głowie mogło po nim co najwyżej domowym skrzatom. Przypominając sobie zimowy krajobraz Hogsmeade wyobrażam sobie kremowe piwo jako rozgrzewający, mleczny napój o posmaku toffi, idealny na coraz chłodniejsze wieczory. Spróbujecie?

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mleko Cynamon Impreza Przyjęcie Urodziny

Składniki

Składniki na 3 porcje:

  • 8 krówek
  • 45 ml wody
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Bita śmietana:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

Kogel-mogel:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Przygotowanie

1

krok

Krówki kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy podlewając wodą i często mieszając, by się nie przypaliły. Gdy tylko uzyskają płynną konsystencję dodajemy mleko, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii lub ekstrakt. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy napoju. Kiedy będzie gotowy, wyławiamy skórkę z wanilii. Można podać go od razu na ciepło, ale schłodzony będzie równie dobry.

2

krok

Śmietankę zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy moc do maksimum, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy porcję bitej śmietany na napój.

3

krok

Żółtko ubijamy z cukrem pudrem aż zjaśnieje i zyska na gęstości. Kogel-mogel wylewamy strużką na warstwę śmietanki.

Składniki

Składniki na 3 porcje:

  • 8 krówek
  • 45 ml wody
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Bita śmietana:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

Kogel-mogel:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Krówki łaciate

Szarlotka bananowa z cynamonem

Różowy torcik z bezami

Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym