Odwrócone ciastka żurawinowe

Odwrócone ciastka żurawinowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Im bliżej lata, tym chętniej sięgam po wyraziste owoce, zapominając powoli o czekoladowo-karmelowych pokusach. Wiosną lubię przełamywać słodycz kwaśnymi smakami i czasem dokonać małego przewrotu w kuchni. Dlatego przygotowałam dla Was odwrócone ciastka z żurawiną i malinami. Dzięki temu, że owoce pieką się na dnie kokilek, pozostają one miękkie i soczyste, a skrywające je ciasto o migdałowym aromacie powoli nasiąka pysznym sokiem. Żal nie spróbować!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Nadzienie owocowe (4 porcje):

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 160 g malin
  • 50 g płatków migdałowych

Ciasto:

  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 jajka
  • 170 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 4 gałki lodów

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Żurawinę zasypujemy cukrem i podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż cukier rozpuści się, a owoce pokryją się powstałym syropem. Kokilki o średnicy ok. 11 cm smarujemy masłem, wykładamy na dnie krążkiem papieru do pieczenia. Na dnie naczynek w równych odstępach układamy maliny.

Krok  2
2.

Podgotowaną żurawinę wykładamy między maliny, wyrównujemy owoce by stworzyły spójną warstwę. Oprószamy z wierzchu pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Krok  3
3.

Roztapiamy masło, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W dużej misie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy. Po zmiksowaniu dosypujemy przesiane mąki (zamiast gotowej mąki migdałowej można użyć drobno zmielonych w młynku do kawy blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych) i proszek do pieczenia, mieszamy łopatką tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do kokilek.

Krok  4
4.

Ciastka pieczemy w 180°C przez ok. 25 min., gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Upieczone odstawiamy na blat na ok. 10 min. – powinny nieco opaść. Po upływie tego czasu nakrywamy kokilki talerzykami, chwytamy je przez rękawicę lub szmatkę i odwracamy naczynia zdecydowanym ruchem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!