Blogerka poleca
Deserki truskawkowe
Po długim zimowo-wiosennym okresie powoli nadchodzi upragnione lato. Obfitujący w truskawki maj jest jego doskonałym przedsmakiem. Mamy ochotę na lekkie i świeże posiłki, stąd nasza propozycja na lekki, jogurtowy deser na bazie truskawek, który na pewno przypadnie Wam do gustu.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Składniki:
- 300 g świeżych truskawek
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 40 g żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- Opcjonalnie: maliny do dekoracji
Przygotowanie
1
krok
Truskawki odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. Do pozostałych dodać do nich cukier puder. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę.

2
krok
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jogurt wymieszać z musem z truskawek i rozpuszczoną żelatyną.

3
krok
Masę truskawkową Przełożyć do kokilek. Schłodzić przez około 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

4
krok
Wyjąć deserki z kokilek (kokilki najlepiej ogrzać w gorącej wodzie, aby łatwo dało się wyjąć z nich masę). Wierzch deserków udekorować cząstkami truskawek i ewentualnie malinami.

Składniki
Składniki:
- 300 g świeżych truskawek
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 40 g żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- Opcjonalnie: maliny do dekoracji
Smacznego !
Ciasteczka amoniaczki
Ekspresowe rollsy cynamonowe
Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe
Mandarynkowy crème brûlée