Ciasto straciatella

Ciasto straciatella

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Karnawał, Wielkanoc

Jak znaleźć się we włoskiej cukierni nie będąc we Włoszech? Wystarczy pyszne ciasto straciatella i małe espresso. Nic nie smakuje tak, jak domowy deser z dodatkiem kremu i czekolady!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 120 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 80 g czekolady deserowej roztopionej i ostudzonej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady

Do nasączenia:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski

Dekoracja czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 g masła

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem drobnym na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać trzepaczką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na 3 części.

2.

Czekoladę przewidzianą na dekorację rozpuścić wraz z masłem, a następnie wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Pokruszyć na grube płaty.

3.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie połączyć z mascarpone. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

4.

Kakao wymieszać z ciepłym mlekiem i drobnym cukrem, ostudzić i nasączyć nim blaty ciasta. Przełożyć kremem, na wierzch nałożyć warstwę kremu oraz dekorację z czekolady. Można dodatkowo posypać posiekaną czekoladą.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się