Kostka czekoladowa z kleksem bitej śmietany i frużeliną

Kostka czekoladowa z kleksem bitej śmietany i frużeliną

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

Kostka czekoladowa – połączenie intensywności czekolady, lekkości śmietany i świeżości frużeliny. Spraw, by każde spotkanie było słodkim świętem smaków. Gotowy na kulinarną podróż?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej!)
  • 100 g mąki pszennej
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • Szczypta soli

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem:

  • 350 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady 64%

 

Dodatkowo:

  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 50 g gorzkiej posiekanej czekolady do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka ubić na sztywno z solą.

2.

Bardzo powoli i stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest gęsta, zmniejszyć obroty i dodawać żółtka.

3.

Miksować tylko chwilę do połączenia składników.

4.

Do masy przesiać mąkę z kakao i ostrożnie, ale bardzo dokładnie wymieszać za pomocą silikonowej łopatki.

5.

Ciasto przelać do formy z papierem do pieczenia 33*22 i wstawić do nagrzanego piekarnika, góra dół 170* na ok 30-35 min. Piec do suchego patyczka.

6.

Po upieczeniu ostudzić na blacie. Wyjąć ciasto z formy, odwrócić do góry nogami i ostrożnie odkleić od papieru. Rozkroić w poprzek na 2 blaty.

Wykonanie

1.

Śmietankę podgrzać mocno, zdjąć z palnika i wkruszyć czekoladę.

2.

Wymieszać do uzyskania jednolitego kremu.

3.

Ostudzić i schłodzić w lodówce 12 h najlepiej całą noc.

4.

Po tym czasie połączyć w misie miksera razem ze schłodzonym mascarpone oraz cukrem pudrem.

5.

Zmiksować do połączenia się składników na gęsty krem.

Wykończenie

1.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, nasączyć połową ponczu i posmarować całą konfiturą.

2.

Wyłożyć ostrożnie krem i przykryć drugim blatem, który należy nasączyć pozostałym ponczem.

3.

Śmietankę na polewę podgrzać, ale nie gotować! Zdjąć z ognia i wkruszyć do niej czekoladę.

4.

Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

5.

Lekko ostudzoną, polać gotowe ciasto. Posypać posiekaną drobno czekoladą i schłodzić całość kilka godzin w lodówce.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się