Sernik szarlotkowy z cynamonową kruszonką

Sernik szarlotkowy z cynamonową kruszonką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Jabłka:

· 500 g kwaśnych jabłek (np. szara reneta, boiken) – waga po obraniu i pokrojeniu w większą kostkę

· 20 g masła

· 50 g soku z cytryny

· 0,5 łyżeczki cynamonu

· 1 łyżka cukru trzcinowego Królewskiego

· 3 łyżki syropu klonowego

· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

· 6 g skrobi kukurydzianej

Spód:

· 32 sztuki ciastek Lotus (ok. 255 g), zblendować na okruchy

· 100 g roztopionego masła

Cynamonowa kruszonka:

· 40 g zimnego masła

· 75 g cukru trzcinowego Królewskiego

· 45 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka cynamonu

· duża szczypta soli

Masa serowa:

· 500 g trzykrotnie zmielonego sera

· 200 g serka Philadelphia

· 200 g mascarpone

· 200 g musu jabłkowego

· 100 g cukru trzcinowego Królewskiego

· 4 jajka

· 13 g mąki ziemniaczanej

· duża szczypta soli

Krem waniliowy:

· 250 g śmietanki 36%

· 50 g mascarpone

· odrobina ekstraktu z wanilii

· cukier puder Królewski – do smaku około 2 łyżek (nie za dużo)

PRZYGOTOWANIE

1.

Jabłka: Podgrzać masło w rondlu, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego aromatu. Dodać jabłka i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Odważyć 200 g jabłek i zblendować je na gładki mus. Pozostałą część zostawić w kostkach.

2.

Spód: Połączyć okruchy ciastek Lotus z roztopionym masłem, aż uzyska się konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć spód i boki tortownicy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.

3.

Cynamonowa kruszonka: Zmieszać zimne masło, cukier Królewski, mąkę, cynamon i sól, aby uzyskać kruszonkę. Odstawić do lodówki lub zamrażarki na około godzinę, aby schłodzić.

4.

Masa serowa: Wymieszać sery z solą, cukrem i mąką ziemniaczaną – ręcznie lub na niskich obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Dodawać jajka, mieszając po każdym. Na koniec dodać mus jabłkowy i wymieszać.

5.

Składanie i pieczenie: Gotową masę serową wylać na schłodzony spód, posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu schłodzić sernik w lekko uchylonym piekarniku.

6.

Chłodzenie i dekoracja: Śmietankę 36% ubić z mascarpone, dodać wanilię i cukier puder Królewski według uznania. Sernik wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch kremem waniliowym i posypać pokruszonymi ciastkami Lotus.

Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!