Wuzetka

Wuzetka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał

Klasyczne, dobrze znane ciasto zagościło u nas w okrągłej formie. Puszyste, kakaowe, biszkoptowe blaty wypełnione solidną warstwą kremu śmietankowego z wanilią, a na przełamanie słodyczy – podwójna warstwa dżemu wiśniowego. To nie może się nie udać!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

Ciasto:

  • 7 jajek 
  • 170 g cukru Cukier Królewski 
  • 170 g mąki pszennej 
  • 30 g kakao 
  • 30 g oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem: 

  • 250 g mascarpone 
  • 150 g śmietanki 30% 
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z jednej wanilii  

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 40 g śmietanki 30%
  • 20 g masła

 

Dodatkowo:

  • 400 ml zaparzonej kawy 
  • 50 g cukru Cukier Królewski 
  • 350 g dżemu lub konfitury wiśniowej

 

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając białka. Dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut. Ostudzić, a następnie rozkroić ciasto na dwa blaty.

Krok  2
2.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową. Kremówkę ubić mikserem, następnie stopniowo wymieszać z serkiem mascarpone mieszając całość łopatką.
Kawę wymieszać z cukrem, nasączyć nią blaty ciasta.
W garnuszku podgrzać masło ze śmietanką i czekoladą, wymieszać do połączenia składników.

Krok  3
3.

Nasączony dolny biszkopt posmarować połową dżemu wiśniowego, wyłożyć na niego krem śmietanowy (trochę odłożyć do dekoracji). Drugi biszkoptowy blat posmarować dżemem wiśniowym, odwrócić “do góry dnem” i złożyć tak, aby dżem dotykał kremu śmietanowego. Wierzch polać polewą czekoladową, udekorować kremem śmietanowym i oprószyć kakao.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!