Tort Sachera

Tort Sachera

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

Klasyczny tort Sachera, to propozycja na soczyście czekoladowy deser dla największych łakomczuchów. Dacie się skusić?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na formę o średnicy 20cm)

Ciasto:

  •       350 g mąki pszennej
  •       200 g masła
  •       200 g czekolady gorzkiej
  •       250 g mleka
  •       200 g cukru białego Cukier Królewski
  •       50 g kakao
  •       4 jajka
  •       1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •       1 łyżeczka sody 

Krem:

  •       200 g serka mascarpone
  •       150 g czekolady gorzkiej
  •       60 g cukru pudru Cukier Królewski

Polewa:

  •       200 g czekolady gorzkiej
  •       60 g śmietanki 30 lub 36%
  •       30 g masła
  •       20 g cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo:

  •       100 g czekolady mlecznej
  •       20 g śmietanki 30 lub 36%
  •       5 g masła
  •       Około 400 g konfitura malinowa
  •       Liofilizowane maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować ciasto. Mleko, masło, cukier biały i czekoladę rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, kakao oraz ostudzoną masę czekoladową, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 170°C przez około 55 minut. Ostudzić, przekroić na pół.

2.

Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać, przełożyć krem do szprycy cukierniczej.

3.

Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnku, podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając.

4.

Czekoladę mleczną rozpuścić z masłem i śmietanką.

5.

Ciasto przełożyć konfiturą malinową. Wierzch polać polewą z gorzkiej czekolady. Udekorować spływające strużki z czekolady mlecznej. Na wierzch wycisnąć dekorację z kremu czekoladowego. Udekorować malinami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!