Kruche ciasto z bananem

Kruche ciasto z bananem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Kruche ciasto to świetny sposób na wykorzystanie żółtek, które zostają nam np. podczas pieczenia bezy. Nic się nie marnuje, a przy okazji mamy pyszny, szybki, domowy wypiek. A kruche ciasto, krem czekoladowy, banany i orzechy to przepyszne połączenie smaków, które na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Około 200 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych/włoskich
  • Około 200 g kremu czekoladowego
  • 4-5 bananów
  • Sok z cytyryny

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki, jedną do lodówki na 30 minut.

Krok  2
2.

Orzechy posiekać. Banany przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Krok  3
3.

Na ciasto wyłożyć warstwę kremu czekoladowego, nałożyć banany, posypać połową posiekanych orzechów. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce, posypać banany. Wierzch ciasta posypać pozostałą częścią posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec około 30 minut, na złoty kolor.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!